Berta Pujol

Berta Pujol Architecture

  • Projectes
  • Estudi
  • Contacte
Navigation

Projectes de millora de la eficiència energètica d’edificis municipals del districte de Sant Martí, Ajuntament de Barcelona

Millora de la eficiència energètica dels tancaments practicables de l’edifici de la seu del districte de Sant Martí.

L’edifici de la seu del districte de Sant Martí també conegut com “Ca la Vila” es troba a la plaça Valentí Almirall. L’edifici està protegit com a  Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

L’edifici està situat a la plaça de Valentí Almirall i fou originalment construït com a seu de l’Ajuntament de Sant Martí de Provençals a mitjans del segle XIX per l’arquitecte Pere Falqués. L’edifici és gairebé de planta quadrada, amb planta baixa i dos pisos. Les façanes laterals i posteriors són de línies senzilles, mentre que la façana principal té un caràcter monumental. Aquesta façana es divideix en dos cossos: la planta baixa amb tres obertures i la part superior del primer i segon pis presidida per una balconada emmarcada per unes pilastres i columnes.

Està presidit per una torre de pissarra grisa amb cúpula de racó de claustre coronada per una segona torre amb un balcó de ferro i un rellotge.

Les fusteries de les façanes son d’alumini de color negre sense ruptura de pont tèrmic i amb envidrament simple. Els vidres son reflectants per la cara exterior per garantir la privacitat interior.

Els tècnics del Departament d’obres i Manteniment del districte proposen el canvi de fusteries per millorar l’eficiència energètica de l’edifici. Es requereix que els vidres de la planta baixa siguin de seguretat i que el conjunt de les obertures segueixi sent reflectant per la cara exterior.

S’estudien diferents alternatives, es detalla a continuación el balanç energètic de les finestres i tancaments practicables:

I l’estalvi en energia i emissions de CO₂

Client: Ajuntament de Barcelona

Pressupost: 390.000€

Any: 2020

–

Millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat del Centre Cultural La Farinera.

 L’edifici data de 1908 quan l’arquitecte Josep Pericàs i Morros va aixecar una de les anomenades “fàbriques de pisos” que albergava la Casa Harinera de San Jaime S.A, que va estar produint farina fins el 1991. Va ser al 1995 quan l’Ajuntament de Barcelona la va comprar encarregant la seva rehabilitació a Carles San Feliu i Josie Abascal. La intervenció arquitectònica va ser guardonada amb el Premi Bonaplata uns mesos després de la seva inauguració com a centre cultural el maig de 1999.

Es tracta d’un centre de 4800 m2 amb usos múltimples: sales per tallers, casal de joves, oficines, auditori, sales d’exposicions, etc…

El centre funciona en un horari molt llarg i set dies a la setmana. El consum energètic és molt elevat.

Des del districte de Sant Martí s’encarrega l’estudi de la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat considerant el consum i la gestió de l’equipament.

Es realitza una auditoria de la situación de partida i es proposen aquestes mesures:

– Substitució de luminàries per luminàries amb làmpada led

  • – Instal·lació de sensors de llum natural connectats a les luminàries en zones properes a la façana
  • – Racionalització d’enceses
  • – Reprogramació del sistema domòtic

 A més a més el nou enllumenat adequarà el nivell lumínic  a les normatives vigents millorant així el confort i seguretat del centre.

Client: Ajuntament de Barcelona

Pressupost: 159.800€

Any: 2020













© www.anaclapes.com
Powered by Charmed A WordPress run site. Nice.
  • Català
  • Español
  • English